Enkele activiteiten rond 4 en 5 mei

Op 4 mei is het de Dodenherdenking, dan staan we twee minuten stil. Ook dit jaar organiseert het comité de Nieuwegeinse Dodenherdenking bij het monument aan de Nedereindseweg, voorafgaand is er een herdenkingsbijeenkomst de Bazuin, aan de Nedereindseweg 4 in Nieuwegein. Deze bijeenkomst is vrij toegankelijk.

In de bijeenkomst wordt stilgestaan bij de betekenis van herdenken. Dat zal worden gedaan met verhalen en muziek. Het muziek wordt verzorgt door het Jong, het jeugdsymfonieorkest van de Theater de Kom. Betsy de Keijzer, uit Nieuwegein en Mariia Trofimchuk, uit Oekraine vertellen hun verhaal. In de bijeenkomst worden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne met elkaar verbonden en zal worden stil gestaan  stil bij de betekenis van vrijheid. De bijeenkomst begint om 19.00 uur, de deur is vanaf 18.30 uur geopend.

Na de bijeenkomst lopen de bezoekers samen in een stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg, waar een officiële ceremonie wordt gehouden, de twee minuten stilte. Na afloop kan iedereen die het wil een krans of bloem neerleggen. Indien er een krans namens een organisatie gelegd wordt, dan verzoekt het comité dat via info@4en5meinieuwegein.nl te melden.

Het Comité organiseert rondom de herdenking nog een tweetal lezingen. Op 6 mei houdt muziek-historicus en organist Arno van Wijk een lezing over: ‘Muziek in de 2 e Wereldoorlog. Deze lezing begint om 16.00 en vind plaats in t Geinlicht aan de Nedereindseweg 1-3, dit is naast de Dorpskerk van Jutphaas.

Lezing Maarten van Rossem
Op 8 mei geeft Maarten van Rossem in de bibliotheek De tweede verdieping een lezing over de actuele geschiedenis, de betekenis van vrijheid en leven in (de) oorlog. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.


Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk